Koper włoski - Apteka internetowa i suplementy diety - zdrowieapteka.pl

Szukaj
Przejdź do treści

Menu główne:

Koper włoski

Koper włoski 


 Roślina,którą można uprawiać we własnym ogrodzie a zarazem korzystać z jej cennych właściwości.
Uprawa tej rośliny wymaga przygotowania odpowiedniego podłoża oraz zmiany miejsca z kolejnym
 rokiem. Siew zaczyna się wczesną wiosną zaś zbiór i suszenie baldachimów z owocami jesienią.
 Na  pierwszy rzut oka niewiele różni się od kopru ogrodowego,jednak jego działanie ma znaczący
 wpływ na powstające dolegliwości układu pokarmowego.
Surowcem leczniczym kopru włoskiego są owoce zawierające w swoim składzie min. flawonoidy,
kumaryny oraz olejek eteryczny w tym (anetol, fenchon). Działanie olejku przyczynia się do redukcji 
wzdęć powstałych na skutek zbyt dużej ilości gazów znajdujących się w jelitach. Nagromadzone gazy
 powodują dyskomfort,który uniemożliwia nam wykonywanie codziennych czynności. Owoc kopru
 włoskiego korzystnie wpływa na zaburzenia trawienia powodując wytwarzanie soków żołądkowych,
ponadto pomocny przy wystąpieniu kolki jelitowej. W wyniku skurczu mięśni gładkich jelita powstaje
 kolka,która jest uporczywym bólem dotykającym zarówno osoby dorosłe jak i niemowlęta. 
Skutecznym sposobem na powstałe dolegliwości jest spożywanie naparu z kopru ,który łagodzi ból 
 działając rozkurczająco.

Jako środek wykrztuśny 

Obok pozytywnego działania,na układ trawienny ,owoc kopru włoskiego radzi sobie w przypadku
 zapalenia górnych dróg oddechowych powodując wydzielanie śluzu. Za sprawą działania
 przeciwbakteryjnego ochrania przed atakiem namnażania się bakterii w gardle.

Włączenie kopru włoskiego do codziennej diety

Ze względu na wyrazisty i słodkawy smak ,doskonale sprawdza się  w sporządzaniu dietetycznych 
posiłków i  przekąsek ,które są  niskokaloryczne oraz zmniejszą ryzyko powstających dolegliwości.
Bulwa inaczej cebula kopru zawiera spore ilości witaminy C ,witamin z grupy B oraz potasu,który
 pomaga utrzymać równowagę kwasowo zasadową. Można ją zatem spożywać w postaci gotowanej 
jak i na surowo. Świetną alternatywą jest sporządzanie koktajli i soków  ,które dodadzą witalności
a przede wszystkim dobroczynnie wpłyną na pracę żołądka i jelit.


Stosowanie zewnętrzne

Co ciekawe zawartość fenchonu w koprze włoskim wywiera działanie przeciwbólowe i antyseptyczne. 
Na bóle mięśni można zaopatrzyć się w olejek z kopru włoskiego,który pomaga załagodzić 
bóle reumatyczne.


Receptury z użyciem nasion kopru włoskiego

Napar
1 łyżeczkę owocu kopru włoskiego należy zalać 1/2  wrzącej wody i odstawić do zaparzenia na 
15 minut. Po upływie czasu zawartość przecedzić i spożywać małymi łykami 3-4 razy dziennie.

Dawkowanie dla niemowląt
1/2 łyżeczki owocu kopru zalać szklanką wrzątku i odstawić do zaparzenia

Nalewka
25 g suszonych owoców (nasion)kopru włoskiego
0.5 l spirytusu 

Surowiec umieścić w słoiku,zalać alkoholem i odstawić na 12 dni w ciemne miejsce.
 Następnie zawartość przecedzić i spożywać 40 kropli w kieliszku wody lub na cukrze 2-3 razy 
dziennie po posiłku.

Fitoterapia surowcami kopru włoskiego to skuteczne rozwiązanie w nagłych przypadkach a także 
w stosowaniu profilaktycznym. 




Doradca ds. Zdrowia i dietetytki profilaktycznej Kamila Karmowska
 
Szukaj
Copyright by Apteka Zdrowie Poznań - iAPTEKA1 - apteka internetowa
Copyright Apteka Zdrowie Poznań 2016. All rights reserved.
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego